середу, 2 лютого 2011 р.

Траєкторія життя

Одна східна притча розповідає про двох чоловіків, які зустрілися посередині високої гори, на півдорозі до вершини.
Перший усе життя провів на верхів’ї, але не витримав самотності і спускався вниз. Інший від народження жив у долині, але стомився від людського товариства і здійснював свій перший підйом.
Зустрівшись, вони міркують про свої життя. Горець каже, що сенс існування – в тому, аби здійснити ризикований спуск, спуститися до людей, принести їм свою самотню мудрість. Мешканець долини заперечує і стверджує, що смисл життя – у тому, аби залишити суспільство, забути своє минуле і свою сім’ю – і здійснити свій підйом до вершини.
Життя людей подібні до таких подорожей. У кожному з них є точки відліку та уявні точки призначення; у них також є несподівані повороти, круті підйоми чи спуски.
Спробувати зрозуміти чуже життя – це спробувати розшифрувати його траєкторію: точку відліку існування людини, середовище її народження, її вихователів, проти чого вона протестувала, хто був її першим коханням, хто був її богами, чому вона їх скинула.
Ці траєкторії життя настільки ж необхідні для розуміння іншої людини, як карта території – для орієнтації на місцевості. Тут кожен елемент важливий, як частинка великого паззлу: навіть без найменшої частини картина не буде повною.
Уявіть собі двох людей: один із них живе в пустелі, інший – у далеких сибірських лісах. Спитайте кожного, що є раєм. Можливо, перший вам скаже, що це ковток води в спеку, другий – що це теплий пісок під ногами.
Вони назвуть речі, яких їм бракує – але їм бракуватиме різного. Вони подорожують різними маршрутами, керуються різними картами і мріють про різне щастя.
Наші життя подібні до подорожей. Ми приходимо один до одного з різних країн і різних планет. Ми подорожуємо з різними швидкостями і на різні відстані. 
Ось тільки в подорожі життя, на відміну від звичайної поїздки на курорт, ніколи немає квитків назад.