понеділок, 9 серпня 2010 р.

Міграція та старіння

Сьогодні рух людей на земній кулі є не лише питанням економічним, але й питанням демографії та сексуальності. Європа, Америка та Австралія народжують менше дітей, ніж значно бідніші Африка та Латинська Америка. 


2050 року кожному п'ятому з мешканців планети буде більше 60 років. Тобто кількість осіб, які працюють та годують непрацездатних (пенсіонерів т дітей) вперше в історії людства буде меншою від кількості тих, кого вони годують.
У Європі народжують трохи більше 2-х дітей на родину. Для нормальної репродукції суспільства потрібно більше: від 2,3 до 3 дітей на родину. Тобто для уникнення старіння населення, Європі потрібні молоді мігранти.
Європа намагається жорсткіше боротися проти нелегальної міграції. Однак вона також розуміє, що їй потрібні молоді працездатні люди. Міграція є нині одним із найкращих  способів покриття демографічного дефіциту. 


Причому йдеться не тільки про міграцію "кваліфікованих працівників". Йдеться і про некваліфіковану робочу силу - всіх цих медсестер, бейбі-сітерів, прибиральників, вантажників, водіїв, яких Європа дедалі потребуватиме. 


Старіння населення приводить і до зростання потреби в специфічних професіях - медсестрах, найманих домогосподарках, служницях (чомусь несвідомо пишу всі ці професії з іменниками жіночого роду - це, мабуть, теж знак). Покривати потребу в цих непопулярних професіях прийдеться також за рахунок мігрантів. 


Країни-постачальниці мігрантів зазвичай бідніші, але й демографічно активніші. Див. карту: зелений колір - експортери мігрантів, помаранчевий - імпортери мігрантів. 
Експортують мігрантів здебільшого ті країни, де переважає молоде працездатне населення.


Див. наступну карту: сірий колір - це країни, де кількість осіб старших від 60 років не перевищує 10%; жовтий - 10-17%; червоний - 17-25% (у цій зоні - тільки Канада та Європа, зокрема Україна). Якщо порівняти з попередньою картою, можна побачити, що карта експортерів мігрантів майже збігається з картою країн, де кількість осіб старших від 60 років є меншою від 10%.  


Отже тенденція досить проста: експортерами мігрантів є країни з молодим населенням, які народжують багато дітей. Імпортерами є країни, що старіють, - а тому цих мігрантів вони і потребують. 


Звісно, є винятки. Одним із них є Україна: експортер мігрантів, наша країна залишається в тренді країн Західної Європи з падінням народжуваності та старінням населення. Усім тим, хто підтримує істерику про те, як Україна стане "відстійником для мігрантів" можна замислитися: а за рахунок чого (а радше кого) Україна компенсуватиме брак молодих людей? і хто годуватиме наших пенсіонерів за кілька десятків років? 


Усі карти - з проекту Le dessous des cartes